Programul

Programul

Programul de integrare constă din cinci faze diferite pe care tinerii le parcurg în medie în doi ani:
Faza 1: octombrie – martie  cursuri de formare și sprijin în combinaţie cu activităţi  la locaţia fundaţiei;
Faza 2: aprilie – octombrie   activitate supravegheată la locaţia asociatiei ;
Faza 3: octombrie – aprilie   trai semi-independent, cursuri de formare şi cursuri înafara locației/terenului/ stagiu înafara locației  ;
Faza 4: aprilie – octombrie; trai independent in oraș si angajat la un loc de munca. Monitorizat săptămânal.
Faza 5: octombrie- aprilie  (aproximativ) trai independent  în oraș cu control ocazional.

Asociatia  ţine cont de dezvoltarea personală și va îndruma fiecare tânăr în mod individual. Atunci când el sau ea nu este pregătit pentru a trece la următoarea etapă, se va acorda mai mult timp pentru a permite tânărului să treacă mai târziu la etapa următoare. Diferitele etape sunt concepute în așa fel încât abilitățile dobândite să fie succesive.

Faza 1: Dacă s-a decis ca tânărul să fie acceptat în programul de integrare al Asociatiei Timulazu, el începe faza 1 în octombrie. Faza 1 are ca scop pregătirea tinerilor pentru sezonul de vară, atunci când vor începe să lucreze în campingul şi ferma pentru copii a Asociatiei Timulazu. Această pregătire constă din multe cursuri, fiecare cu propriile lor obiective. În diferitele cursuri Modelul Competenţei Sociale conform lui Slot şi Spanjaard 2009 ocupă un loc central. Modelul Competenţei Sociale vizează creșterea și/sau consolidarea competențelor (sociale) la tineri. Tinerii învaţă forme de comportament cu care se pot descurca în funcționarea lor de zi cu zi și se pot dezvolta în continuare. Aici accentul este pus pe învățare.

Modelul Competenţei Sociale porneşte de asemenea de la premisa că învățarea comportamentului nou are cea mai mare şansă de reușită atunci când este conectată cu comportamentul pe care tânărul îl cunoaşte deja şi cu care a avut succes în viața lui de zi cu zi. Când tinerii sunt în măsură să demonstreze comportament adecvat în situații sociale, tânărul este numit competent. Cursurile de formare pe care Asociaţia Timulazu le oferă sunt:

Training 1: Training asertivitate Dezvoltarea încrederii în sine şi cunoaşterii de sine
Training 2: Abilități de învățare socială Învăţarea comportamentul social dezirabil
Formare 3:  Abordarea conflictelor Abordarea conflictelor şi a criticii
Formare 4: Educație sexuală Gestionarea sentimentelor sexuale şi a celuilalt sex
Formare 5: Training Finanţe / Contabilitate? Gestionarea propriilor venituri și cheltuieli
Formare 6: Lecții de limba engleză Învățarea unei limbi străine și aplicarea acesteia în munca cu turiștii
Formare 7: Atitudinea faţă de muncă Dezvoltarea unei atitudini profesionale de muncă
Formare 8: Ospitalitate Învăţarea abilităţilor de comportament faţă de alte persoane
Formare 9: Îngrijirea animalelor Învățarea îngrijirii animalelor şi transferul acestor cunoştinţe la copii.
Training 10: Prezentare A învăţa să te prezinţi pe tine însuţi.

Pe lângă a urma diferite cursuri, ei trebuie să pună în practică abilitățile învățate, în cadrul sarcinilor lor de la fermă și camping. În primul 3 ani Asociatia Timulazu va lucra cu 4 tineri în loc de 8.

În primul an, construcția camping-ului și a fermei pentru copii vor fi încă în plină desfășurare. În mod normal, se intenționează ca tinerii din Faza 1 să participe pentru a întreţine atât camping-ul cât și ferma de copii și a le pregăti pentru noul sezon de vară.

Faza 2: În luna aprilie se deschide sezonul de camping și ferma pentru copii.
La toate activităţile lor, tinerii vor fi îndrumaţi de către specialişti, asistenți sociali și un psiholog.

Camping
Tinerii din cadrul programului de reintegrare vor lucra în camping în fazele 1 și 2. Următoarele sarcini vor trebui să fie îndeplinite de către tineri:
– Amenajarea spaţiului verde
– Curăţenie:

Excursie /post de ghid

Ferma de copii
Tinerii din cadrul programului de reintergrare vor lucra în fazele 1 și 2 la ferma pentru copii.
Următoarele sarcini vor trebui să fie îndeplinite de către tineri:

– Îngrijirea animalelor
– Vânzare la chioşc
– Lecţii educative la scolii

Faza 3: După sezonul de vară, în luna octombrie, primul grup de tineri se va muta într-o altă locuinţă. Atunci 4 noi tineri vor fi plasați în faza 1. În faza 3, îndrumarea tinerilor va fi eliminată și ei vor primi tot mai multe responsabilități. Tinerii vor urma cursuri de formare profesională în oraș și trebuie să facă împreună şi treburile casnice în locuinţă. Ei vor fi în continuare sprijiniţi prin cursuri de formare de către Asociatia Timulazu. Aceste cursuri vor fi continuarea cursurilor de formare din faza 1. Faza 3 decurge pentru a face ca tinerii la sfârșitul fazei, în luna aprilie, să fi găsit de lucru. Poate fi atât muncă remunerată și neremunerată sub formă de stagiu.

Faza 4: În faza 4 tinerii lucrează înafara locaţiei, la diferite întreprinderi și fundații. De asemenea, ei sunt responsabili pentru treburile casnice și conducerea are doar un rol de supraveghere. Se așteaptă ca tinerii după un ani jumate să fie în stare să se  descurce singuri în societatea românească. În faza 4 se caută prin urmare o locuință adecvată. În prima jumătate de an, Fundația asigură îndrumare ulterioară pentru a se asigura că tânărul se poate descurca  într-adevăr singur.

Faze 5. Monitorizam tinerii si sunt in Familie Timulazu!